Supliment de Crăciun 2016

Poveste cu Maria
Ar fi fost foarte corect dacă aș fi zis „Poveste cu Sfânta Maria” dar n-am vrut să ofer cârcotașilor ocazia să mârâie „Ia uite-al dracu, ăsta ne crede proști! Păi ce treabă are Sfânta Maria cu el?!? Crezi că se uită aia la el!?”
Pe la două mii și nu mai știu cât, m-am trezit la un târg de carte, pe la malul mării. Cam stingher, nu mai fusesem la așa ceva, nici nu mă simțeam de-al casei, eu ajungând să mi se spună scriitor numai fiindcă așa au vrut alte ființe, nicidecum fiindcă aș fi avut eu vreo pornire în acest sens. Așa stând lucrurile, era suficient ca cineva să zâmbească la auzul unui singur rând din cele scrise de mine, că eu și cădeam în extaz. Dom’le, mie nu mi se mai întâmplase așa ceva niciodată în viața mea! Practic, eram ca unu mic, care se ridică și el în picioare prima dată. Ce face? Începe să țopăie înebunit de bucurie, entuziasmat de fiecare pas pe care-l face. Bine-nțeles, după câțiva pași cade-n fund și se uită mirat la cei din jur. Mă rog, eu fiind ca ăla mic, dar nefiind chiar d-ăla mic, doar că n-am căzut în fund, dar în rest …
Într-una din seri, la acel târg, m-am trezit cu o domnișoară care mi-a spus o poveste tare frumoasă în legătură cu prezența ei acolo și cu cărțile mele. Atât de frumoasă, încât eu nu numai că am crezut-o, ci am vărsat și o lacrimă, chiar dacă a rămas în mine, plutind, un semn de întrebare. Ca să fie convingătoare, domnișoara a cumpărat vreo două din cărțile mele expuse la acel târg.
Să zicem că pe domnișoară o chema Ruxandra. Am ales numele ăsta fiindcă eu n-am cunoscut niciodată vreo fată, nici prin școli, nici pe la serviciu, nici prin vecini cu acest nume, astfel încât să nu se ducă nimeni cu gândul la cineva cunoscut.
Ruxandra a plecat prin lume. O fi având treabă pe acolo, cine știe. Cărțile, însă, le-a lăsat acasă. D-apăi, la câte restricții sunt la avion, numai de cărți nu-ți arde când ai atâtea alte lucruri de cărat, iar greutatea bagajelor este limitată.
După vreo câțiva ani, mama Ruxandrei, căutând nu știu ce prin casă, a dat peste cărțile ei, cu dedicația autorului. Surprinsă, dar și curioasă, a-nceput să le răsfoiască, tot întrebându-se cine o fi ăla care descrie oameni și locuri, de parcă le-ar fi descris ea.
Să zicem că pe mama Ruxandrei o cheamă Mioara. Am ales acest nume pentru că am cunoscut multe colege, și prin școli, și pe unde am lucrat, și prin vecini cu acest nume, astfel încât să nu știe nimeni despre care Mioara este vorba.
N-o mai lungesc. În biblioteca lui Mioara se află acuma toate cărțile care au apărut după cele descoperite la Ruxandra. Au fost făcute analize, disecții, comparații, s-au tras concluzii, s-au pus diagnostice, s-a aplaudat, dar mirările au rămas – „Cum de scrie omul ăsta ca și când aș fi scris eu?!?
Într-o bună zi am auzit o melodie care mi-a plăcut foarte mult. Habar n-aveam cum se numește, nici cine cântă. Nu mai sunt la vârsta la care dădeam buzna prin magazinele muzicale și începeam să fluier melodiile pe care le căutam, dar nu le știam nici titlurile, nici numele interpreților, așa că, am tras un răgnet în văzduhul … virtual, după ajutor. Ghici cine mi-a răspuns! Bine-nțeles, Mioara, cea care … Dar cum de a știut ce să-mi răspundă? Simplu, a apelat la o prietenă de-a ei … din Spania. Adică, acolo pe unde se preumblase și Ruxandra. Ce vreți mai simplu?!
După ce am aflat cum se numește piesa, am năvălit în spațiul virtual și am subtilizat toate variantele pe care le-am găsit pe acolo. Așa am alcătuit buchetul muzical alăturat, la audierea căruia se va lămuri și chestiunea cu Sfânta Maria.
Melodia, de fapt, se numște SALVE ROCIERA, dar o veți regăsi acolo și pe … ocrotitoarea mea. Că, uitasem să spun ce legătură am eu cu Sfânta Maria. Aveau dreptate cârcotașii, Sfânta Maria nici nu se uită la mine. Ea, doar … are grijă de mine.
♫ SALVE ROCIERA (~ 31:13 min.)
https://app.box.com/s/p9wwizp2euk57b7qg35at4sa5z4n1ano
Acuma, îmi vine să râd imaginându-mi niște ființe care nu vor putea asculta muzica până nu vor afla dacă există vreo Ruxandra, dacă există vreo Mioara, și dacă au fost la vreun târg de carte la malul mării, acolo unde … Ca să nu mai spun de alte ființe care, la citirea titlului, înainte de a parcurge tot textul, se vor fi gândind că e vorba de Maria cea după care umblă mama ei cu borcanul de ciorbă, cam cum mă fugărea și pe mine mama să mănânc ciorbă. Acuma nu mai mă fugărește nimeni pentru că … numai ciorbă mai pot să mănânc! Oare, și asta o datorez tot … Sfintei Maria!?
19.12.2016

Anunțuri

7 gânduri despre „Supliment de Crăciun 2016

 1. Marinica,’suplimentul’ se potriveste oricarui moment de restriste si buimaceala,pentru ca observ ca dupa ce l-am ascultat eu de vreo cateva ori,l-a mai deschis si Tomita,asa ca este musai sa mi-l cadoiesti,cine stie la ce rezultate geriatrice poate conduce,eu deja usurandu-ma de niste ganduri datorita acestor auditii.Multumiri anticipate insotite de cele mai potrivite momentului sarbatoresc din aste zile:
  Sa fiti sanatosi,voiosi si cumpatati!
  Costica-tze

  • Costica,
   Ai avut noroc ca tocmai era Mos Craciun pe la mine, jucam o tabla. Asa ca, i-am dat lui suplimentul, s-a suit in sania cu reni si a zbughit-o spre tine. Sper ca, pana acuma, a si ajuns, ca asta e mai ceva decat curierii rapizi.
   Sa-mi spui daca ai intinerit, dar nu doar dand in … mintea copiilor!

 2. După ce am cântat si eu ”Ole, ole, ole” împreună cu primele 3 variante, am declanșat căutări suplimentare pentru că nu m-ați lămurit cine e Rociera… Am aflat că e o statuie celebră a Fecioarei Maria sculptată în lemn de mesteacăn și aflată într-o biserică din localitatea El Rocio (Spania). Normal că am descifrat si versurile cu ajutorul lui Google http://lyricstranslate.com/en/salve-rociera-pri%C3%A8re-%C3%A0-la-vierge-del-roc%C3%ADo.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s